Wat is WordPress

Wat is Wordpress

WordPress is een CMS Systeem wat staat voor content management systeem. Met WordPress kan je zelf makkelijk een website, blog of webshop bouwen.

Meer dan 60% van alle websites met een CMS systeem die je online vindt maken gebruik van het populaire WordPress.

Waarom is WordPress zo populair?

Met WordPress is het makkelijk voor beginners om zelf een website blog of webshop te maken. Je hoeft niet vanaf de grond een website compleet op te bouwen. Je kiest een template uit die past bij jouw smaak en vult functionaliteiten aan de website toe door plugins te gebruiken.

Hoe werkt WordPress? Een korte uitleg

Nadat je WordPress hebt geinstalleerd ben je klaar om te beginnen. Er zijn eigenlijk 3 bouwstenen waarmee WordPress werkt.

  1. Theme
  2. Plugins
  3. WordPress editor

Wat is een WordPress Theme?

Een WordPress thema is een verzameling van verschillende bestanden.  In het WordPress thema staan de afbeeldingen .jpg’s en .gif en de .css stylesheet bestanden. En de benodigde codes .php bestanden.

Een WordPress thema bepaalt de manier waarop je website eruit ziet

De meeste WordPress thema’s bepalen 

  • Het design van je website
  • De Fonts
  • Je thema kleuren
  • Locaties van je widgets
  • Stijl van je Blog
  • Look en feel van de gehele website

Wat zijn WordPress plugins?

Plugins zijn kort gezegd tools waarmee je je website kunt uitbreiden. Heb je bijvoorbeeld een contact formulier nodig dan kan je hiervoor een plugin gebruiken. Of als je wilt dat website bezoekers zich kunnen inschrijven op een nieuwsbrief op je website hiervoor kan je ook een plugin gebruiken. En voor chat functies op je website hiervoor zijn ook plugins beschikbaar. Eigenlijk is er voor ieder probleem wel een plugin te vinden. Let wel op dat hoe meer plugins je gebruikt op je website hoe trager je website zal laden. Dus het is wel belangrijk om na te gaan of je de plugin wel echt nodig hebt voor je website voordat je hem gaat gebruiken.

Wat is de WordPress editor? Ook wel pagebuilder genoemd

Met de WordPress editor kan je nieuwe pagina’s maken en Blogs schrijven. Deze is heel gebruiksvriendelijk in gebruik. Met de WordPress editor voeg je op een kindvriendelijke manier teksten en afbeeldingen toe aan je nieuwe website. Geen moeilijke codes maar gewoon op een eenvoudige manier teksten en afbeeldingen toevoegen. Eigenlijk netzo makkelijk als de populaire tekstverwerkers Word en Open office.

Geschiedenis van WordPress

De basis waarop WordPress is gebouwd ligt bij de Franse Michel Valdrighi. Hij lanceerde in 2001 een mini Blog programma genaamd b2. Naar 1 jaar stopte hij alweer met dit project omdat hij er geen verdienmodel in zag.

In het begin van 2003 gebruikte Mat Mullenweg een beginnend student de b2 software van Michel Valdrighi om af en toe Blogs en afbeeldingen te posten. In 1 van zijn Blogs liet hij weten dat hij graag een fork zou willen maken van de b2 software.

Een fork is een software ontwikkelingsproject dat gebaseerd is op een eerdere code. En zo gebeurde het Mat Mullenweg ging samen met Mike Little aan de slag en zo ontstond WordPress. De officiële release van de allereerste WordPress versie was in Mei 2003. Het was vanaf het begin gelijk duidelijk dat WordPress een regelrechte hit zou worden.

Het WordPress team breide zich daarom ook in record tempo uit. Waaronder ook de vader van het b2 mini blogprogramma Michel Valdrighi.

Maandelijks bekijken meer dan honderden miljoenen mensen miljarden WordPress pagina’s van wel meer dan 140 Miljoen verschillende WordPress websites.

Wat is het verschil tussen WordPress.org & WordPress.com

Dit is wel even belangrijk om te weten de officiële website van WordPress is WordPress.org en niet Worpress.com. Ondanks dat deze 2 websites wel door de zelfde partij worden beheerd. Wordt dit vaak door elkaar gehaald.

WordPress.com uitgelegd

Op WordPress.com kan je snel een Blog en website online zetten. Je hoeft hiervoor zelf niks te installeren en geen hosting aan te schaffen. Nadat je je bij WordPress.com hebt geregistreerd kan je meteen beginnen op een gratis domeinnaam van WordPress.com. Als voorbeeld krijg je dan bijvoorbeeld de domeinnaam webbureau-nederland.wordpress.com.

Bij WordPress.com heb je verder geen technische kennis nodig om een website te beginnen. En hoef je je niet druk te maken over backups of spam en beveiliging van je website. 

Het nadeel van WordPress.com is dat je geen eigen vrijheid hebt je kan geen plugins installeren. Niets aan de code aanpassen of veranderen. En soms komen er advertenties op je website te staan. En je mag geen eigen advertenties plaatsen op je site.

Met WordPress.com verlies je een hoop controlle over je eigen website maar daar tegen heb je ook geen lasten van een eigen website

Omdat de goede hosting partijen vaak installatie software aanbieden bij hun hosting. Waar je met de druk op 1 knop WordPress al kan installeren. 

WordPress.org uitgelegd

Met de software van WordPress.org kun je Websites Blogs en webshops maken. Op je eigen gekozen domeinnaam. Je kunt thema’s & plugins op je eigen website installeren. En je kan ook de code aanpassen als dit nodig is.

Je bent zelf wel verantwoordelijk voor de hosting van je website en een domeinnaam vast te leggen. En voor het onderhoud aan je eigen website. 

Wil je het dus graag professioneel aanpakken kies dan voor de WordPress.org versie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *